Ipolydamásd község

 

A községről
A község történetéből
Fontosabb események
Damásd vár és község neve
Térkép

 

Pest megye

  • Lakosságának száma: 385 fő
  • Belterülete: 48 ha
  • Külterülete: 1112 ha. (60% erdő)


Fotóalbum / Weboldalhoz / cimer (normál)Ipolydamásd község Pest-megye É-i részén, a Börzsöny hegység DK-oldalán az Ipoly és az öregdamásdi-patak által határolt ártéri síkságon fekszik, a szlovák határ közvetlen közelében. Területének több mint 50%-a erdő. Növény és állatvilága változatos.
A település korábban Nógrád, 1950-tól Pest-megye, a váci agglomeráció része. Árterei miatt löszös-homokos, hegység felé kvarckavics alapú tufás, agyagos erdőségi talaj. E területre a mérsékelt övi hegyvidéki éghajlat jellemző. Növényzetét a változatos, de a mészkedvelő tölgyek és cserfa alkotják. Az emberi tevékenységek nyomán szántóföldek, gyümölcsösök alakultak ki. (barackosok, almáskertek). Állatvilágát a Börzsönyben megtalálható nagyvadak (szarvas, őz, vaddisznó) és kisebb emlősök, ragadozó madarak képviselik.

Ipolydamásd régészeti lelőhelyekben igen gazdag; őskori, újkori, rézkori, csontvázas sírok, cseréptöredékek, kelta házak beásott nyomai, a XIII. századig tartó folyamatos emberi jelen-létet alátámasztó régészeti leleteket találtak. A falu keleti határában található (a falu XII.-XIII.sz.-ban épített körítőfalas, lakótornyos Árpád-kori) Zuvár, amely a XIV.sz.-ban pusztulhatott el. A Zuvár-hegy tövében élőket számtalanszor elűzték, kipusztították, így l690-es Pestisjárvány után Prievidza környékéről szlovákokkal telepítették be. A Zuvár melletti Ódamásd lakossága l804-ben a mai helyére átköltözött Ipolydamásdra.
Így Ipolydamásd közigazgatási területén két várrom található. A Zuvár és az Ipoly melletti - ahol a középkori Hont-megyei falu feküdt, - épült a damásdi vár, amely a királyi vadászhelyként nagyon kedvelt vadászkastély helyén építette I. Károly Róbert az Ipoly völgyéből kiemelkedő alacsonyabb hegyen. A vár többször került török uralom alá, majd 1641-ben végleg felégették a várat. Egy időre Damásd falu elnéptelenedett.

A XIX.sz.közepén nyitották meg a Ság-hegyen (a szobi) az első környékbeli kőbányát, amelynek bányászata később országos jelentőségű lett, amely sok embernek adott munkalehetőséget, így a településen található 3 kisebb jelentőségű és rosszul működő (és nehezen megközelíthető) bezárásra került.

A falu sokáig megőrizte a XVIII.sz.-ban létrejött faluképet, az É-i magyar és a palóc házakra jellemző stílusjegyeket.
Társközsége a határon túli Szlovák település Helemba. (A két községet évszázadok alatt időről-időre híd kötötte össze, a jelenlegi, -remélhetőleg végleges- híd tervezése és kivitelezése folyamatban van.

Ipolydamásd régi hagyományát is megőrizte a "farsang-temetést", amelyet minden év februárjában a falu lakosságával, az Önkormányzat és az Alapítványunk közreműködésével megrendez.

 

  • Impresszum