Fontosabb események a község életében

Görgey Arthúr főparancsnok 1849. Július 14-15.-én Ipolydamásdon tartózkodott és itt parancsokat adott ki. A lakása a jelenlegi "Kistotya" vendéglő mellett, a Markovics István féle házban volt. A budapesti Hadilevéltárban találtam (K. László) a Görgey féle anyagban egy németnyelvű fogalmazványt, ami a 3.hadtest részére lett kiadva a Vác elleni vonulásra. A 3. és a 7. hadtestek 14.-én Damásdon és Helembán szállásolt el az Ipoly közelében és a 2 helységben.

Fotóalbum / Weboldalhoz / gorgey_tortenet (bélyeg)Görgey és táborkara itt Ipolydamásdon kapott szállást. Itt Damásdon írt németnyelvű fogalmazványt, mely a Hadilevéltár 21-501-től 37/370 szám alatt található, mi szerint az 1,3, 7. Hadtestek július 15.-re legyenek menetkész állapotban, mert Vác ellen mennek.
Görgey szállását képező házat az első világháború előtt emléktáblával jelölték meg, amin Görgey ott-tartózkodása volt feltüntetve. A ház tulajdonosai havonta 5-10 koronát kaptak az emléktábla ápolásáért. 1945. után egy alkalommal határőr katonák jöttek autóval, a táblát leszedték és ismeretlen helyre elvitték.

2004-ben az Ipolydamásdi önkormányzat emléktáblát állított,ami a mai napig látható. Azóta minden év március 15-én koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezünk rá.

1846-ban az Ódamásdi Misa-réten kőszenet találtak. A kutatások bizonyították, hogy a kőszén a Duna alatt mélyebben található és a dorogi szénrétegben folytatódik. A szén kibányászása itt ezen a helyen nem gazdaságos. (A helyiek és környékbeliek azonban még e század elején is alkalmilag szedegették.)

1861-ben a szobi Lucenbacher család építette a község jelenlegi templomát. Az Ódamásdon volt fatemplom tönkrement, a Vártemplom pedig 1641-től már romokban hevert.

Az Osztrák-Magyar monarchia idején osztrák szokás szerint lengyel katonákat szállásoltak be a faluba, akik közül többen itt megnősültek és leszerelésük után itt maradtak végleg (Paluch, Povraznyik, Kosik, Hudácsek, Vengel nevűek). 1945. Év elején egy lengyel származású orosz katona itt találta meg Paluch János családjában az idenősült rokonának leszármazottait.

 

  • Impresszum